Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild

Essens

Här presenteras ett urval besöksmål i vår bygd. Från slott till koja – det säger ganska mycket om denna sköna bygd. Kulturutbudet som vi samlar här är rikt och givande. Vi vill väcka nyfikenhet på det vi har runt om kring oss – även för oss som har förmånen att bo i denna bygd. Här presenteras också olika ”Hälsokällor” i Oppmanna-Vånga området, där du kan hitta vägen till din livskraft och hälsa, till själva ”essensen” i livet.

Humleslingan är en naturskön bilväg i den vackra Ivösjöbygden.

Bäckaskogs slott är ett restaurang, hotell och konferens center som ligger ca 15 km nordost om Kristianstad. Till Malmö och Öresundsbron är avståndet inte mer än ca 10 mil. På ett smalt näs mellan två glittrande sjöar valde munkarna att bygga sitt kloster i 
mitten av 1200-talet. Danskarna gjorde om klostret till fästning 1584 och på 1800-talet 
förvandlade kung Karl XV Bäckaskog Slott till det lantställe dit han helst drog sig tillbaka. Att besöka Bäckaskog Slott är att resa i tid och rum.

Vångabacken är Skånes närmaste alp! Utförsåkning på vintern och downhill på sommaren.

Konstutställningar i Galleri LIndqvist i Söndraby Oppmanna. Här kan du se keramik,konstglas, oljemålningar och skulpturer.

Kungastenen ligger vid Gullyckeskär i Oppmanna. Här har kungarna Oskar I och hans tre söner Karl, Oskar och August ristat in sina namn i ett stenblock av Vångagranit.

Oppmanna kyrka – Huvuddelen av den nuvarande kyrkan uppbyggdes 1855-56, men något återstår av den äldre kyrkan från 1100-talet, nämligen utrymmet bakom altarväggen, vilket nu användes som sakristia.

Barumskvinnan – (kvinnan från Bäckaskog) levde för 9000 år sedan och när hennes grav grävdes ut på 1930-talet hittades redskap för jakt och fiske.

Immelnbåten – M/S Immeln är ett kryssningsfartyg med plats för 120 passagerare. Under sommaren går båten regelbundet med underhållning och servering ombord.

Kastagropen är en ravin i norra delen av Vånga. En del av TV serien ”Snapphanarna” spelades in där. Geologisk intressant sprickdal. Kastagropen ligger mellan Bökestad  och Lerjevallen på Skåneleden. Österut kommer du till Varggrop och väster ut går du genom Döda byn.

Vägen mellan Barum och Villands Vånga är en av Skånes vackraste vägar, speciellt när bokskogen grönskar. En fantastisk utsikt över sjöar och berg. Måste upplevas.

Brunnen i Arkelstorp är en gammal hälsokälla med anor från 1700-talet. Numera en källa för välbefinnande av olika slag.

Åk till Ivö med Skånes enda linfärja som går mellan Barum-Ivö. Besök bl a Ivö klack och Biskopskällaren. Kanske du hittar fossil från hajar eller skelettdelar från jätteödlor…

Utsikten vid Söndraby över Oppmannasjön och Karsholms slott är en underbar upplevelse värd att beskåda.

Lerjevallen, beläget ca 3 km N Arkelstorp, bjuder på en vacker natur med promenadstråk, motionsslinga, den sköna Lerjevallssjön och en vandringsled via Kastagropen till Skåneleden.

Vånga kyrka, berömd framför allt för sitt vackra läge med utsikt över Vångaberget och Ivösjön, och för sin altarmålning av Pär Siegård, är i sitt nuvarande skick från år 1867. Men några delar av byggnaden är äldre än så.